Sağlık Alanında Metaverse Etkilerinin Farkında Mısınız?

meta

Metaverse, ‘öte’ anlamına gelen “meta” ve ‘evren’ anlamına gelen “universe” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Bu sanal evrende bulunan kişilerin kendilerini temsil etmesi için avatarlar bulunuyor. Metaverse büyüdükçe, yapay zekâ, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, tıbbi cihazların interneti, Web 3.0, akıllı bulut, uç bilgi işlem ve kuantum hesaplama gibi teknolojileri, robotik teknolojiler ile buluşturan yeni sağlık hizmetleri ortaya çıkmıştır.

Yeni internet olarak görülen Metaverse hayatımızı, mesleğimizi, eğitimimizi ve sağlığımızı nasıl etkileyecek? Son zamanlardaki pandemi, sağlık endüstrisi tarafından yeni teknolojilerin benimsenmesinde bir artışa neden oldu. Bu dönemde gelişen ve hızla popülerlik kazanan teknolojik atılımlardan biri, Metaverse trendi ve bu trendin yeni konseptiydi. Bu konsept doğrultusunda kullanıcılar için yapılabilecek birçok eylem tanımlanmıştır. Örneğin; avatarlarla etkileşimde bulunabilir, alışveriş yapmaktan sanal etkinliklere katılmaya kadar çeşitli eylemler gerçekleştirebilir, herhangi bir sebeple hastaneye gitmenize gerek kalmadan sanal gerçeklikle hastane ortamındaymış gibi doktorlarla görüşerek tedavi alabilirsiniz.

Birçok sektör bu Metaverse evrenini keşfetmeyi kendilerine öncelik görüyorlar. Sağlık sektörü de tıbbi ekosistemde devrim yaratmayı vaat eden ve çığır açacak bu dijital yeniliği araştırıyor. Bu dijital yenilik; Metaverse üzerinden, hastalara dünyanın herhangi bir yerinde bulunan doktorlardan randevu alabilme imkânı sunuyor. Alanında uzman olan hekim, hastanın erişebilmesi mümkün olmayan bir ülkede ise, bu sanal dünya sayesinde deyim yerindeyse iyi olacak hastanın ayağına doktor geliyor. Bu Metaverse evreni hastalara ve doktorlara kendilerini daha huzurlu ve rahat hissedebilmeleri için fırsat sunuyor. Peki bunu nasıl mı yapıyor? Sanal ortamda bulunan avatarlar tıpatıp gerçek insanların bedenine benzeyen adeta insanın bedenini, organlarını, damarlarını gerçeğe en yakın şekilde temsil eden modellerdir. Bu modellerle birlikte fiziksel muayene gerektirmeyen hastalık ve durumlarda hastaneye veya kliniğe gitmeye gerek kalmadan uzmanlarla görüşme olanağı sağlanıyor. Ayrıca sağlık hizmeti sağlayıcılarını ve kullanıcılarını birbirine bağlamak ve bir araya getirmek için çeşitli simülasyonlar yapılarak algıda seçicilik yaratıyor. Sanal gerçeklik ile daha doğru ve akılcı aktiviteler yapılabiliyor.

Hedef: Tıp Eğitiminde Sanal Gerçeklik [Virtual Reality (VR)] kullanımını artırmak

Tıp eğitiminde sanal gerçeklik, doktorlar ve alanında uzman kişiler tarafından sağlık profesyonellerini eğitmek için kullanılır. Bu eğitimde sanal gerçeklik kullanımına başlamadan önce, kadavra kullanmak tek seçenek olmuştur. Kadavra kullanımının tek seçenek oluşu belli başlı problemleri de beraberinde getirdi. Bunların en göze çarpanları; kadavra temini yaparken ki maliyetin yüksek oluşu ve tek bir kadavra üzerinde birden fazla işlem uygulamanın zor olmasıdır. Sanal gerçeklik sayesinde yapılan bu modeller birden fazla işlem için rahatlıkla tıp eğitimlerinde kullanılabilmekte. Böylelikle kadavra kullanımıyla olası beklenmedik durum yaşanmasını minimize ederek, eğitimin daha efektif olmasını sağlamak amaçlanmıştır.

Yapılan araştırmalara göre: 

  • 2019 yılının aralık ayında Birleşik Krallık’ta yer alan St. George Hastanesi'nde, VR (sanal gerçeklik) gözlüklerini anestezi gerektirmeyen ameliyatlarda kullanarak, ameliyat olan hastaların kaygılarının büyük ölçüde azalttığı görülmüştür. Hastaların %80'i sanal gerçeklikle daha az ağrı hissettiklerini ve %73’ü kaygılarının azaldığını bildirmiştir.
  • Harvard Bussiness Review’a göre sanal gerçeklik (VR) eğitiminin, normal eğitime oranla cerrahi performansı %230 arttırdığı tespit edilmiştir.4
  • Ayrıca yine yapılan araştırmalara göre cerrahi prosedürlerini uygulama açısından ortalama %20 daha hızlı ve doğru oldukları saptanmıştır.4

Yeni internet olarak görülen Metaverse’ün tıp eğitiminde kullanılmasıyla; operasyon sırasında karşılaşıla bilinecek zorluklar minimize edilecek ve eğitim maliyetleri de düşürülerek öğrencilerin daha verimli daha efektif eğitim alabilmeleri adına yüksek fayda sağlayacak bir teknoloji kurgulanacaktır.

 

Referanslar:

  1. https://digipeakagency.com/blog/metaverse-saglik-sektorunde-nasil-rol-oynar/
  2. https://www.saglikteknoloji.com/saglikta-metaverse-neleri-degistirecek/
  3. https://medimagazin.com.tr/hekim/hacettepe-ameliyat-ve-tip-egitiminde-metaverse-evrenine-gecti-100326
  4. https://sagligasesver.com/saglik-ve-teknoloji/metaverse/

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve hizmetlerimizi daha etkin sunmak için, üçüncü kişilere ait olanlar da dahil, çerezler ve benzer teknolojiler kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Gizlilik Politikası’nı ve Çerez Politikası’nı. inceleyebilirsiniz.